Waling Dijkstra 2023

Amir Nicolai wint geslaagd Waling Dijkstra Toernooi 2023

Door Rein de Boer en Eelke Heidinga

Op 10,11 en 12 december 2023 werd het 39e Waling Dijkstra Schaaktoernooi gehouden. Het toernooi bestaat sinds 1982 en was in het verleden meestal een eendaags rapidtoernooi. Dit jaar voor de vijfde maal in de vorm van een weekendtoernooi, net als in 2022. We hopen nog lang door te kunnen gaan met deze toernooivorm!

Met 86 deelnemers uit het hele land is de organisatie meer dan tevreden over dit deelnemersaantal. De provinciale bibliotheek Tresoar was zo aardig deze keer de grote hal beneden beschikbaar te stellen voor het toernooi, en het inpandige caféDe Gouden Leeuw als analyseruimte. Een enorme verbetering ten opzichte van vorig jaar. Zie wat een mooie speelzaal is, daar word je toch blij van?!

Blij!

Het toernooi is er gekomen ter nagedachtenis van Waling Dijkstra, grote Friese schaakorganisator en – mecenas. Waling was eigenaar van een verffabriek, en deze fabriek bestaat nog steeds. De fabriek heet nu Zandleven en directeur van deze fabriek is Waling Dijkstra! Inderdaad: de kleinzoon van “onze” Waling. Waling overleed in 1972 en ter nagedachtenis is een klein boekje over Waling verschenen. Dat is bij Tresoar in te zien, en is ook digitaal  hier te lezen.

Het toernooi wordt sinds jaar en dag gesponsord door Zandleven, waarvoor we veel dank verschuldigd zijn. Dat geldt ook voor Mulder Administratiekantoor en Tresoar voor het beschikbaar stellen van de prachtige zaal en alle hulp die er geboden is.

De eerste zet van het toernooi werd uitgevoerd door de dochter van de hoofdsponsor aan het bord van de hoogste ratinghouder Thomas Beerdsen.

Eerste zet

 

Het toernooi

Het deelnemersveld was behalve breed ook erg sterk met 14 2000+ spelers en 6 2200+ spelers. Favoriet voor de titel was IGM Thomas Beerdsen naast IM Nick Maatman en FM Leandro Slagboom.

Maatman en Slagboom verspilden te veel punten om bovenaan te eindigen, en ook Beerdsen kwam niet met een 100% score door het toernooi.

Enkele partijen uit de beginronden. In ronde 2 won Thomas Beerdsen in een mooie partij van Dick Stavast. Het lijkt alsof wit na een stevige aanval mooi spel heeft, maar na 33. … Tg5 is het direct afgelopen wegens de zwakke onderste rij.

In ronde 3 was er een Philidor-clash tussen Erik Sparenberg en Leandro Slagboom. Erik speelde een prachtige partij en won op fraaie wijze van Leandro. Helaas voor Erik verloor hij in ronde 5 van Thomas Beerdsen, maar met en TPR van 2308 heeft Erik echt een toptoernooi gespeeld!

In ronde 4 speelde Erik op bord 1 tegen Selwin Keuning. Na enkele zetten bood Erik remise aan, maar daar had Selwin geen trek in en ging er goed voor zitten. Laat op de avond werd het echter toch remise. Nick Maatman speelde hardhandig met wit Rienk Sijbesma van het bord, in het Frans nota bene!

In de laatste ronde speelde de kanshebbers allemaal remise tegen elkaar (Maatman-Beerdsen ½-½ en Nicolai – Keuning ½-½). Dat maakte dat er 4 spelers gedeeld eerste werden: Nicolai, Beerdsen, De Jong en Jouke Bakker die een fantastisch toernooi speelde met een TPR van 2313!

De winnaars

Op basis van weerstandspunten werd Amir Nicolai uitgeroepen tot winnaar van het toernooi. Het toernooi was ingedeeld in vier ratinggroepen. Hieronder de prijswinnaars in elke groep.

Winnaar D-groep: Niels Timmer

Winnaar C-groep: Jura Bruinsma

Winnaars B-groep: Robert de Boer, Martijn Pauw en Jaap Bleekveld

Winnaars A-groep: Migchiel de Jong, Thomas Beerdsen, Jouke Bakker en Amir Nicolai

Toernooiwinnaar Amir Nicolai

 

De Leeuwarder Courant had een verslaggever plus fotograaf gestuurd, hetgeen resulteerde in een mooi paginagroot artikel in de krant.

 

Thao Luong

Naast de vele mooie partijen zijn er ook mooie verhalen bij zo’n toernooi. Hieronder zo’n verhaal, geschreven door Eelke.

Thao

 

Aan het WD-toernooi deed ook mee de 11-jarige Thao Luong. Zij was in gezelschap van haar moeder La Hanh. Ze bleken uit Eindhoven te komen, ze reisden per trein. De moeder zag mij als aanspreekpunt voor het toernooi en sms’te me geregeld. Vrijdagavond: Hello, we are a bit late, will you wait for us? Natuurlijk. Maar we zetten wel alvast de klok aan.

Ik sprak ze geregeld tijdens het toernooi. De moeder sprak goed Engels en zeer gebroken Nederlands. Toen ze zei dat dat kwam omdat iedereen Engels tegen haar spreekt, sprak ik uiteraard alleen nog maar Nederlands tegen haar. Hilarisch en zeer gezellig. De dochter sprak overigens perfect Nederlands maar was superverlegen.

Zondagmiddag kreeg ik een sms’je van Hanh: hoi Eelke, I am packing. If Thao needs help wil you let me know? Dank u wel! Natuurlijk. In die zesde ronde won Thao haar enige partij. Ik heb haar daarmee uitbundig gefeliciteerd.

Later wilden ze graag alvast vertrekken, en vroegen zich af of Thao eventueel een prijs zou krijgen. Ik wist het niet en heb ze € 20 gegeven- de 5e prijs, wat een succes! Later bleek dat ze gedeeld 2-6 was geworden, dus dat klopte aardig.

Ze waren erg blij met de gekregen prijs. Maandagmorgen kreeg ik nog een sms van Hanh: Hoi Eelke, Hartelijk dank voor uw aanmoediging en steun voor Thao!  Jouw prijs betekent veel voor haar.

Toen ze zondagmiddag naar het station gingen om de trein naar Eindhoven te nemen, kreeg ik van Thao een tekening. Zie hieronder. Hoe leuk is zo’n toernooi!

Rest ons nog de zeer kundige wedstrijdleider Erwin Denissen te bedanken. Hij had weinig te doen en zo hoort het ook.

Hopelijk tot volgend jaar!
Op de website van het toernooi zijn alle uitslagen en partijen te vinden, enkele partijen en veel foto’s.